onsdag 6 april 2011

Föräldrafällan


När man ska bli förälder blir man snabbt en del av en av marknadens största målgrupper. Man översköljs av reklam för alla viktiga och nödvändiga grejer som behövs, och man får intrycket av att man är en dålig förälder om man inte har de nyaste och mest moderna prylarna.

Vi fastnade också delvis i det träsket när vi fick barn, men samtidigt tvingade vi oss att tänka ett steg längre. Blir man verkligen en bättre förälder av att konsumera så mycket nytt? Vi har försökt hitta en balans. Mycket av det vi köper är nyproducerat, men vi tänker igenom köpen noggrannt. Sen köper vi oerhört mycket på second hand eller tradera. Vi har också köpt, lånat och fått grejer av våra vänner, som deras barn inte behöver längre. Sedan skapar företagen många behov åt oss. Mycket av det som erbjuds, särskilt för nyblivna föräldrar, är helt onödigt. Tänk igenom noga vad som egentligen behövs.

Det går alldeles utmärkt att vara en bra förälder med en begagnad barnvagn eller använda leksaker. Ur miljöhänsyn är det knappast försvarbart att hela tiden köpa nytt till den generation som ska ärva vårt klot framöver. Sedan av praktiska skäl känns det omotiverat att köpa nya och dyra grejer som barnen ändå använder så kort tid.

Mina tips är alltså:
- Ska du köpa nyproducerat, tänk igenom det först och kolla om det finns ekologiska alternativ.
- Köp gärna grejer på second hand eller tradera. Det finns otroligt mycket fina kläder, böcker, leksaker och annat som andra inte vill ha längre.
- Låna av kompisar eller av dig själv sen du var liten (om dina föräldrar sparat något)
- Anordna en bytesdag bland dina vänner eller i din bygd där ni byter barnsaker med varandra. Alla vinner på det.

Vi har bland annat köpt detta begagnat:
- Barnvagn
- Kläder i massor (begagnade kläder är oftast mjuka och sköna och desstuom är många av de farliga gifter som finns i plagget urtvättade)
- Böcker
- Leksaker

Nu till helgen anordnas det en barnmarknad här i Vårgårda, där man kan lämna in grejer och köpa det andra har lämnat. En mycket bra ide, både för plånboken och miljön. Har du några andra tips på vad man kan göra för att skaffa sig prylarna man behöver mer miljövänligt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar