tisdag 27 november 2012

Grön jul ge mig!

Vi står inför en av våra största högtider och oavsett om vi lägger religiös betoning i helgen eller inte går det inte att förneka att julen betyder mycket de flesta. Vi tävlar i att ge varandra saker som visar vår kärlek och på matbordet står sen ena delikatessen efter den andra. Vi reser långt för att få kvalitetstid med våra nära och kära och hela konsumtionssamhället går på högvarv.

Vad kan man då göra för att få julen lite grönare och lite mer klimatvänlig? Tidningen Metro gjorde idag en översiktlig sammanställning i några enkla steg som man kan ta hjälp av när inspirationen tryter.

- uteslut inte att ta in vegetariska rätter på julbordet. Kött är en energikrävande industri och julen, som kan ses som köttets frosserihelg, känns ofta fattig utan mycket korv och kött. Men tänk utanför ramarna och utmana dig själv i vegetariska alternativ. Byt inte ut allt men tänk på vad du tar med på julbordet och varför

- ska du transportera dig mellan orter är det bästa sättet att ta tåget. Ska du åka bil, se till att fylla bilen, och undvik att flyga.

- köp svenk, gärna krav-märkt, rödgran. Undvik plastgranen.

- köp julklappar på 2nd hand eller ge bort annat än bara prylar. Ge bort en upplevelse eller ett gåvobrev från en välgörenhetsorganisation. Jag tänkte publicera ett mer specifikt julklappsinlägg lite längre fram.

- gör din egen pepparkaksdeg. Köpt deg innehåller ofta palmolja som tär på regnskogen.

Källa: Metro

Så där! Lite mer inspiration till jul så här precis innan första advent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar