måndag 1 oktober 2012

Tankar om kollektivtrafik och möjligheten att ta sig till Skene

Jag är beroende av kollektivtrafiken för att ta mig till skolan. Först åker jag tåg 40 minuter och sedan ytterligare 10 minuter med spårvagn om det inte är fint väder och jag väljer att promenera. Däremot är det dyrt att åka kollektivt. Särskilt för mig som bor utanför den vanliga pendlarzonen som räcker till Alingsås.

Vårgårda, nästa station, ligger utanför zonen vilket innebär att jag behöver köpa ett tågkort som går att åka på i hela regionen för att ta mig till skolan. Det betyder att om jag vill en ledig dag kan jag åka till Töreboda, Skene, Uddevalla, Åmål eller kanske Stenungsund. Om jag vill alltså. Det har hänt att jag använt kortet för att ta mig till Herrljunga eller faktiskt Laxå, på vägen till mina svärföräldrar. Dock undrar jag vem som verkligen utnyttjar hela regionen på ett kort som det ju är man betalar för. Lite bittert kanske från min sida, men jag hade hellre valt ett två- eller tre-stationskort för en lite mindre peng.

Det värsta tycker jag nästan är att det är svårt att tala varmt om kollektivtrafiken. Det är osäkert och dyrt tycker de flesta, och även jag. Men jag fortsätter att åka kollektivt för det är det bästa tycker jag. Jag gillar den där tiden jag får för mig själv på tåget och jag gillar att inte behöva planera resan mer än att kolla tidtabellen. Jag fortsätter snällt att betala allt dyrare för att åka i hela regionen fast jag nästan uteslutande bara åker en sträcka.

Åker ni kollektivt och vad är era erfarenheter?

1 kommentar:

  1. Det värsta är väl för de som mig som inte pendlar regelbundet. När man ska köpa till en enstaka resa blir det betydligt billigare att ta bilen vilket är helt fel. Och nej, lösningen är inte att höga bränslepriserna...

    Sen har vi inte tåg i vår stad heller vilket bidrar ytterligare till problematiken...

    SvaraRadera