måndag 7 januari 2013

Skillnaden på skog och skog

Det känns som jag missat något. Det här med skogspromenader som alla tycks älska (ett generellt antagande baserat på ett urval kontaktannonser i en papperstidning) det har jag aldrig varit speciellt intresserad av. Men titta in den här sidan! Svensk skog är ju fantastiskt vacker! Inte minst i den lilla del av gammelskog som finns kvar i Sverige (4% av befintlig skog).

 
Gammelskog definieras som skog som låtit stå orörd i minst 100 år och därmed kunnat återfå sin naturliga livscykel. I sådanna skogar syns inga meterhöga stubbar eller traktorspår. Där finner man istället ett helt annat landskap med träd i alla åldrar, naturligt nedfallna träd, svampar och formationer av insekters envisa stretande. Den biologiska mångfalden är oslagbar, och gammelskogarnas bevarande en förutsättning för att den ska fortsätta finnas till.

Jag har tidigare hört talas om stiftelsen 'Ett klick för skogen', numera Naturarvet. I senaste numret av tidningen Good News Magazine fick jag läsa om hur stiftelsen kom till 2003 och hur den verkar idag. Två intelligenta tjejer som med en bra idé och ideella krafter hittills har lyckats med att bevara två gammelskogar på totalt 150 hektar.

Ta dig tid och gå in på hemsidan och läs mer! Och glöm inte att klicka, ett enkelt sätt att rädda Iglekärr som står på tur för Naturarvet.

Kanske dags att börja med skogspromenader ändå?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar