söndag 9 december 2012

Fina klappar

"När tredje ljuset brinner vi juleklappar syr" sjungs det i en av våra kända julsånger. För många av oss påtänks klapparna långt innan tredje advent fast vi har inte införskaffat våra ännu. Om man syr och pysslar egna klappar i stor utsträckning vet jag inte, men visst är det ett bra tips för både kreativiteten och konsumtionen.

Även iår väntas julhandeln slå rekord, detta trots att ekonomin är lite svajig. Vi köper julklappar som aldrig förr men här tänker jag presentera en lista på grejer som känns lite trevligare ur miljösynpunkt:

- köp grejer begagnat. Försök att hitta personliga saker och var inte rädd att pimpa dem. Eller köp presentkort på en second hand butik till en som gillar att gå på loppis.

- köp ekologiska och rättvisemärkta kläder och leksaker. Det finns många sajter på nätet där man kan köpa fairtrade-leksaker. Förra året fick Mille en bondgård som var rättvisemärkt och kusinen fick en brandbil gjord av gamla plastflaskor.

- Köp gåvobrev från organisationer som sysslar med något bra och ge bort något fint i någon annans namn. Det är kul både för den som ger och får. Ett år till jul på jobbet skrotade kyrkonämnden blomsterkvastarna till alla förtroendevalda och pengarna lades i stället på att gräva en brunn i en afrikansk by. Det ni.

- En upplevelse som inte är allt för påfrestande för miljön. Det behöver inte vara med kommersiella förtecken utan helt enkelt kanske en kanothajk eller cykelsemester till våren i goda vänners lag.

- Något som personen verkligen behöver. Ett bra sätt att undvika onödig dubbelkonsumtion.

- Låter kanske kliché-artat men ge något du gjort själv. Kanske något du virkat eller sytt av material från second hand. Orkar du inte sy ett lapptäcke kan man ge sig på barnvarianten. Mycket uppskattat hos föräldrar och blivande föräldrar.

Jaha, det var några av mina tips. Fyll gärna på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar